TIPY NA BEZLEPKOVÉ PEČENIE:
bezlepkové pečivo potrebuje viac vlhkosti pri pečení. Preto sa doporučuje zvlášť pri pečení v plynovej trúbe dať ešte pod rošt druhý pekáč s vodou
Pokiaľ nie je možnosť nechať kysnúť cesto v domácej pekárni chleba, je vhodné použiť trubu. Nad kysnúce cesto je dobré umiestniť rošt a naň ešte mokrú utierku.
Lepok "lepí" a drží tak cesto pohromade. To v bezlepkovom ceste chýba. Výborne ho ale nahradia iné potravinové doplnky - napríklad psyllium. Mne sa osvedčila rozpustná vláknina z guaru.
Bezlepkové drobné pečivo.
100 g práškového cukru, 180 g mletých orechov, 250 g palmarinu,1 vajce, švrť balíčku prášku do pečiva Oetker,
250 g bezlepkovej múky(ja som dalaPromix Forte), 50 g kukuričnej polohrubej múky a štvrť lyžičky guarovej gumy.
Všetky surovina dobre spracujeme, dáme do chladničky aspoň na pol hodiny. Potom som si rozdelila toto cesto na dve časti. Do jednej tretiny som zamiešala kakao, škoricu a robila som medvedie labky do formičiek.
A z ďalšej tretiny som urobila strojčekové pečivo (na mlynčeku)..
Ešte som dala do formičiek z rožkov....
A posledné som rozvalkala a vykrajovala kolieska, ktoré som spájala lekvárom.
Takto som z jedného cesta mala až štyri druhy pečivka.
Bezlepkové šišky.
11-12 lyžíc bezlepkovej múky PROMIX UNI
1 žĺtok
1 kyslá smotana
1/2 lyžičky sódy bic.
2 lyžice praškového cukru
trochu soli. Urobiť redšie cesto a lyžicou dávkovať a vyprážať na oleji.
Kukurične pagačiky
4 vajcia,2 šalky kukuričnej muky,1 šalka bezlepkovej múky UNI,1 šalka oleja,1 šalka mlieka,500g mastneho syra-tvarohu čim viac tym lepšie budu, može aj cootage cheese ,1 prašok do pečiva
Vyšlahame osobitne bielka, žltka, potom pridame ostatne prisady, prašok do pečiva až na konci. Dobre vymiešame, masa bude husta. Vymastime si plech na muffiny cesto dame tak do polovičky nie viac a pečieme vo vyhriatej rure do zlatista. Su vynikajuce k masu, gulašu, grilu a aj tak len same su výborné. Môžeme cesto dať na plech a upiecť ako koláč.
Tvarohový koláč (aj pre začiatočníčky
Cesto: 4 vajcia, 4 polievkové lyžice múky - ja dávam 3 PL Promix Uni a 1 PL kukuričnej múky (ak však máte iné osvedčené múky, použite tie), 4 polievkové lyžice práškového cukru,1 polievková lyžica vody, 1/2 prášku do pečiva
"Krém": 500 g tvarohu, 250 g masla (môže byť aj menej), 150 g práškového cukru, vanilkový cukor (celý)
- možnosti iných prísad do plnky: hrozienka, nadrobno pokrájaný ananás, broskyne, či iné ovocie. Môžu, no nemusia byť.
Žĺtka vymiešať s vodou, múkou a cukrom a do tejto zmesy opatrne vmiešať do tuha vyšľahané bielka. Cesto vyliať na vymastený a pomúčený plech a dať piecť. Vždy zabudnem stopnúť čas, takže budem ešte aktualizovať.
Pri plnke - maslo vymiešať s cukrom do penista, pridať tvaroh. A na záver môžete podľa vlastnej chute pridať rôzne ovocie, či už zavárané alebo čerstvé.
Plnku natrieť rovnomerne na vychladnuté cesto, posypať postrúhanou čokoládou alebo grankom, dať do chladničky, vydržať chvíľu kým plnka stuhne, nakrájať a pochutnávať si .
Koliečka - rýchla pochúťka
400g bezlepkovej múky(Forte, PK) Pre ostatných hladkej múky, 250g 100% tuku / Cera,Hera, Palmarin/, 250ml smotanu na šlahanie
Všetko zmiešať, a vykrajovať vätšie tvary, pretože pečením sa zmenšia,(treba sledovať trúbu, pretože sú rýchlo hotové) ked sa upečú teplé obaliť vanilkovým cukrom alebo škoricou. NIekedy som dávala na vrch džem... a do prostriedku čokoladu.
VINOVE KEKSIKY - obojake
1 Palmarin
250 gPromix Forte
2 PL kukuricnej muky
6 PL bieleho vina
Vsetky prisady zmiesame na tuhsie cesto a odlozime do chladnicky asi na 1 hod.
Na pomucenej doske cesto rozvalkame na hrubku 0,5 cm a vykrajujeme formickami rozne tvary. Pecieme pri 210st. asi 10 min.
Sladke:Po upeceni hned obalujeme v zmesy cukor a vanilka.
Slane: este pred pecenim kolaciky potrieme rozslahanym vajcom a posypeme postruhanym syrom, rascou, alebo solcankou.
Štafetky
5 bielkov,11 dkg kryštálového cukru, 5 dkg mletých orechov, 5 dkg bezlepkovej múky Uni,
Vyšľaháme bielky s cukrom, pridáme múku a orechy. Cesto rozotrieme na plech a pri 180°C upečieme. Prikryjeme fóliou a mokrou utierkou a necháme do druhého dňa odležať. Potom po dĺžke rozkrájame na dlhé pásy, ktoré zliepame vždy dva, lebo tri, spolu plnkou. Krájame na štafetky, oba konce potom namáčame v čokoláde. Krém na štafetky: 1 maslo, 20 dkg mletého cukru, 2 dcl vlažného mlieka, 1 zlatý klas,1/2 sáčku van.cukru a podla potreby lyžičku vychladnutej kávy
Pizza
Cesto:
230g Promix-Uni (Promix-CH)
100 g bieleho obyčajného jogurtu
1 vajce
15 g droždia
100 ml teplej vody
1 ČL kryštálového cukru
40 g oleja
½ ČL soli
Obloha podľa seba....
Droždie rozpustite vo vode aj s cukrom a pridajte ku ostatku v mise. Všetko vareškou poriadne zmiešajte. Vymastite plech - najlepšie masťou (bravčovou), alebo iným tukom. Cesto rozotrite na plech - lepí sa ako každé celiatické cesto. Spravte tenkú vrstvu cestíčka na normálne veľký plytký plech na pečenie. Nechajte trochu nakysnúť a obložte oblohou.
Tvarohové rezy
Cesto:
4 veľké vajcia
2 dl kryštálového cukru
2 dl oleja
2 kakaové pudingové prášky
2 vanilkové pudingové prášky
1 prášok do pečiva
Plnka:
½ kg tvarohu – termixovej konzistencie alebo jemné
1 HERA
250g práškového cukru
2-3 PL rumu
1 vanilkový cukor
Poleva:
4 dl pomarančového džúsu
1 Zlatý klas
1 vanilkový cukor
Postup:
Cesto: Šľahačom vyšľahajte bielky s cukrom, prišľahajte žĺtky, olej, pudingové prášky a prášok do pečiva. Vylejte na vymastený a kukuričnou múkou vysypaný plech a upečte.
Plnka: Suroviny poriadne vymiešajte a natriete na vychladnuté cesto a dajte stuhnúť do chladničky.
Poleva: Suroviny uvarte na kašu, nechajte vychladnúť. Vlažné rozotrite na plnku a opäť dajte do chladničky.
Bezlepkové dunajské vlny
150 g rozpuštěného másla
200 g cukru
1 vanil.cukr
5 vajec
350 g bezlepkové mouky Jizekra
1 prášek do pečiva
5 + 5 pol.lžic mléka
2 polévkové lžíce kakaa
kompotované třešně nebo višně
na krém:400 ml mléka, 1 vanilkový puding, 1 máslo a cukr dle chuti
na polití: čokoládová poleva
1. vyšleháme bílky s cukrem + vanil.cukrem do pěny, potom zašleháme žloutky
2.přidáme rozpuštěné máslo a 5 pol.lžic mléka
3. nakonec vmícháme mouku + prášek do pečiva
4. těsto rozdělíme na poloviny
5. do jedné poloviny přidáme kakao a 5 pol.lžic mléka a zašleháme
6. na vymazaný a vysypaný plech napřed rozetřeme kakaové těsto
7. poté rozetřeme světlé těsto
8. poklademe okapané kompotované višně nebo třešně
a pečeme při 150 stupních do zlatava
9. upečené necháme vychladnou
10. z mléka a vanil.pudinku uvaříme klasickým způsobem pudink
11. vychladlý pudink, změklé máslo a cukr podle chuti vyšleháme do krému
12. vychladlou upečenou buchtu potřeme krémem
13. polijeme čokoládovou polevou
Bezlepkové punčové srdiečka
250 g bezlepkovej múky Schär Mix C alebo promix forte
115 g masla
125 g mletého cukru
1 menšie celé vajíčko
1 vanilkový cukor
1 čajová lyžička prášku do pečiva Dr.Oetker
1 / 2 čajové lyžičky punčové esencia
kôra z pomaranča
na krém: mletý cukor + maslo + pár kvapiek punčové esencia + pomarančová kôra
na polevu: mletý cukor + šťava z pomaranča + kvapka punčové esencia + trošku potravinárskeho červeného
farbivá
na dozdobená: čokoládová poleva
- Z tejto dávky máme cca 60 hotových srdiečok (záleží na veľkosti zvoleného srdiečka)
1. všetky prísady musíme mať izbovej teploty
2. vypracujeme cesto a necháme cca 1 / 2 hodinky uležať v chladničke
3. cesto na mierne pomoučeném valu vyvaľkáme a vykrajujeme rovnaké tvary srdiečok
4. skládáme na plech, ktorý sme potřeli papierom od masla
a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov dozlata
5. upečené necháme na plechu trochu vychladnúť
6. zo všetkých zložiek na krém vymiešame hladký krém a srdiečka zliepame
7. z prísad na polevu vymiešame lesklú polevu (farbivá stačí dať naozaj len trošku - hodně farbia) a natierame srdiečka (pretože ich budeme ešte zdobiť čokoládovou
polevou natrieme vždy len pár aby červená punčová poleva na srdiečka neztuhla
8. pripravíme si čokoládovou polevu v sáčku (viac sa na tieto srdiečka hodia biela poleva, ale môžeme použiť aj hnedú) a srdiečko polejeme tenkým prúžkom polevy sem a tam
9. vezmeme špáradlá alebo špajli a polevu pretiahneme sem a tam
(Ale opačným smerom ako sme ju polévali - to znamená že špáradlom preťahujeme nahor a nadol)
Musíme ale pracovať rýchlo, pretože čokoládová poleva rýchlo tuhne a nešla by potom pretiahnuť.
Robíme preto po jednom srdiečka !!!!!!
10. všetko necháme zatuhnout
Bezlepkové perníčky hneď mäkké
500 g bezlepkovej múky Forte
190 g mletého cukru
1 / 2 Hery
125 g medu
1 polievková lyžica prášku do pečiva Dr.Oetker
3 celé vajcia
3 / 4 polievkové lyžice mletej škorice
3 / 4 polievkové lyžice perníkového korenie
1. všetky prísady na perníčky navážíme a dáme do misky (múky dáme tých 500 g, ale ak je riedke cesto, môžeme ešte pridať)
2. začneme vypracovávať cesto, nakoniec ešte pridáme
3. takto hotové cesto dáme odležať do chladničky
(Cca 15 - 30 minút - déle ne začalo by sa roztékat)
4. na pomúčenej doske vyvaľkáme
(Cesto na perníčky musíme kotúľať vždy na pomoučené ploche aj keď máme silikónovú podložku)
5. vykrajujeme rôzne tvary
6. skládáme na plech, ktorý je vyložený pečícím papierom
a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov
7. hotové perníčky necháme vychladnúť a môžeme
zdobiť , perníčky môžeme
hned jesť - sú mäkké)
Bezlepkové linecká zliepané srdiečka
250 g bezlepkovej múky
120 g masla
120 g mletého cukru
1 celé vajíčko
2 vanilkové cukry
1 čajová lyžička prášku do pečiva Dr.Oetker
na zlepenie marmeláda
- Tejto dávky urobíte cca 60 - 70 hotových kúskov (záleží aký veľký tvar si zvolíte)
1. všetky prísady (krom lekváre) musíme mať izbovej teploty
2. zmiešame v cesto a dáme do chladničky minimálne na 1 / 2 hodinky odpočnout
3. cesto rozvaľkáme, kto používa silikónovú podložku stačí len
mierne poprášit, kto používa klasický vál podmoučíme trošku víc
4. vykrájené tvary skládáme na vymazaný plech
5. pečieme v dobre rozohriatej rúre na 170 stupňov dozlata
6. upečené musíme na plechu nechať schládnout, potom tvary krásne podebereme nožom a přendáme
(Horúce tvary sa budú rozpadávať!!!)
7. necháme úplne vychladnúť, zliepame lekvárom
Mám ich odskúšané, sú perfektné. Také krehučké a ja som ich zliepala krémom nastriekaným ozdobnou špičkou a máčala v čokoláde. A ešte som robila aj tak, že som dávala na koliesko do stredu lekvár, okolo lekváru nastriekala čokoládovú plnku a na vrch som dala snehovú pusinku. Spodok som máčala v čokoláde.
Bezlepkové langoše
450 g bezlepkové múky Jizerka
250 ml kefíru
100 ml mlieka
1 / 2 čajové lyžičky mletého cukru
3 / 4 kocky droždia
1 / 2 čajové lyžičky jedlej sódy
1 / 2 čajové lyžičky soli
1. urobíme kvásek z vlažného mlieka, cukru a droždia
2. ostatné prísady dáme do misy, krom múky - tej tam dáme len cca půlku, pridáme hotový kvásek a všetko premiešame
3. potom postupne dosypáváme zvyšok múky a vareška vymiešame cesto, ktoré sa nelepí na misu
4. lyžicou, ktorú mierne omoučíme vyhazujeme väčšie kúsky a urobíme z nich pekné bochníčky
5. na panvici rozpálíme olej, rukou pekne roztiahne
6. a vložíme do rozpáleného oleja opečieme z oboch strán
9. potom dozdobíme, u nás je neoblíbenější potrieť prelisovanými
cesnakom, pokvapkáme kečupom a posypeme strúhaným syrom
Noky do polévky
Ingredience:vejce - 2 ks, bezlepková mouka - 7 dkg, prášek do pečiva - asi 1/4 balíčku
Návod:
Vajíčka rozkvedláme v misce a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. (Množství mouky je ovlivněno velikostí vajec. Já jsem použila dost velká vejce). Těsto lžičkou, kterou nejprve namočíme, vykrajujeme a dáváme do mírně vroucí polévky. Necháme chvilku povařit, dokud noky nezměknou
Cesnakovo-zemiakový chlieb
200g Novalim-chlebová múka, 1 sušené droždie, 100g Promix-forte, 100g pohánkovej múky, štipka xantanovej gumy (aby sa chlieb tak nedrobil), 1 ČL cukru, 2 ČL soli, mletý kmín, 3 hrste obyčajných burizónov, 2-3 uvarené zemiaky (nastrúhané), 2 strúčiky cesnaku (rozpučené), 1 vajce, 250 ml vlažného mlieka alebo acidka (ja som zvykla trošku mlieka nahradiť tmavým pivom) , 3 PL oleja
Pečiem ho v domácej pekárni, dávam do pekárne v opačnom poradí ako je napísané v recepte. Teda najprv tekutiny a potom sypké prísady.
Bramborové placičky se sýrem
Ingredience:
300 g oloupaných brambor,
sůl,
2 vejce,
100 g tvrdého sýra,
2 navršené lžíce solamylu,
petrželka,
solamyl na tvarování,
tuk na smažení.
Příprava:
Brambory pokrájené na stejně velké kousky vložíme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka, ocedíme a prolisujeme. Přidáme jedno rozšlehané vejce, jemně nastrouhaný sýr, solamyl a jemně rozsekanou petrželku, promícháme, utvoříme váleček a necháme jej prochladnout. Na prkénku posypaném solamylem jej nakrájíme na kolečka, ta namočíme v rozšlehaném vejci a usmažíme po obou stranách dorůžova.
Bezlepkové knedlíky naší babičky
26dkg mouky Jizerky
1 vejce
1,5 dcl mléka
¾ sáčku sušeného droždí („s modrou vlaštovkou)
Na špičku nože sůl (může být i víc – podle chuti)
4 lžíce rýžových burisonů (i víc)
Trocha cukru
Mléko mírně zahřejeme, dáme trochu cukru a dávku droždí a necháme tak 3 min. nakynout. Do mísy dáme všechny suroviny, naposled mléko s kváskem a těsto dobře vypracujeme. Na vále vypracujeme 2 menší oválné knedle. Na vál nedáváme mouku, ale mírně si potřeme dlaně olejem.Do kastrolu dáme asi 2 cm vody, 2 „napařováky“ na sebe, natřeme olejem. Knedle natřeme zespodu olejem a položíme na studené pařáky. Zakryjeme poklicí, necháme tak 20 min. kynout. Poté zapneme hořák a 20 min. vaříme v paře. Zkusíme špilkem, jestli se těsto nelepí, vypneme hořák, knedle pomastíme olejem a necháme zchladnout v kastrolu.
Bezlepkový hrnkový perník
2 hrnky Jizerky (cca 300 g)
1 hrnek cukru krupice (je možné přidat i vanilku)
1 kypřící prášek do perníku
2 celá vejce
¾ hrnku vlažného mléka
3 polévkové lžíce medu
1 hrnek oleje nebo rozpuštěné Hery
2 polévkové lžíce kakaa
nejdříve si ohřejeme mléko a dáme do něj rozpustit med,v míse ušleháme vajíčka s cukrem a olejem, až se med rozpustí ,přidáme mléko k vaječné směsi,v další míse si nachystáme suchou směs - mouka + prášek do perníku+ kakao, dle chuti můžeme do perníku přidat rozinky, ořechy, kandované ovoce, k vaječné směsi s mlékem a medem přisypeme suchou směs a smícháme v těsto, popřípadě přidáme rozinky .......... nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v rozehřáté troube na 170 stupňů cca 25 minut
Upozornenie!!!!
Väčšina textov a obrázkov nie sú mojím autorským dielom. Slúžia predovšetkým pre moje potreby.Ak sa niekto cíti dotknutý obsahom mojich stránok alebo je autorom niektorého diela (vie to aj korektne dokázať), nech ma kontaktuje.Túto časť odstránim.