OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
aktualizované: 31.10.2024 15:51:32 

S úsmevom je život krajší!

   

 

Domáce likéry

Becherovka - domáca

1 l liehu asi 50%, 3 polievkové lyžice čaju STOMARAN - lekáreň, 3 polievkové lyžice kr.cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 5 klinčekov, 2 cm celej škorice, destilovanú vodu na zriedenie na požadovanú silu (2 - 3 dcl, ja riedim do1,5 l objemu).

Necháme 2 - 3 dni vylúhovať a scedíme - dobrú chuť!

Bylinný likér

Suroviny: 2,5 l jabĺčkovice, 300 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1/4 balenia anízu, 10 zrniek fenikla, 7 cm škorice, 7 klinčekov, 1/2 lyžice zemežlče, 1 lyžica mäty, 1 lyžica medovky, 1 lyžica archangeliky, 1/2 lyžice puškvorca.

Všetky suroviny dáme do fľaše a necháme lúhovať asi 30 dní. Občas premiešame. Asi 2 dni pred scedením pridať 1/2 lyžice paliny. Nakoniec likér zriedime asi na 40 % a scedíme.

Bylinný likér II

1 gr. palina pravá - vňať, 2 gr. zemežlč /hlístnik/ - vňať, 4 gr. medovka lekárska - vňať,       4 gr. mäta pieporná - vňať, 2 gr. puškvorec - koreň, 4 gr. archangelika lekárska - koreň,
1 káv. lyžička rasce, 1/2 káv. lyžičky klinčekov, 2-3 cm škoricovej kôry, 1 balíček vanilkového cukru, 25-35 dkg kryštálového cukru (podľa chuti aj 40 dkg)
Navážené byliny a prísady nasypať do 4 litrového pohára. Zaliať 2 litrami 40-50% alkoholu (lieh, vodka, kalvádos). Nechať vylúhovať min. týždeň dva. Potom precediť cez husté sito (gázu). Nechať uležať - vyčistiť týždeň, dva. Stiahnuť z kalov a naplniť do fliaš. Podľa potreby možno zriediť destilovanou vodou na cca 35 %. 

Cinzano

1. Pol kg ryže umyjeme v studenej vode, vsypeme do fľaše s objemom 5l a posypeme kvasnicami. Pridáme kôru z 1 citróna a 1 citrón pokrájaný na mesiačiky. Ďalej 4ks nového korenia, 4ks klinčekov, 1 celý muškátový orech, štipku malého zázvoru, tymiánu, mletej škorice, paliny a muškátového kvetu.

2. Prevaríme 3,5l vody do ktorej pridáme 1,5 kg cukru a vlažným roztokom pripravenú zmes zalejeme. Fľašu uzavrieme kvasným uzáverom.

3. Všetko necháme 6 týždňov kvasiť, potom hadičkou stočíme do fliaš a necháme ešte asi 10 dní dozrieť. Ak víno nieje číre je vhodne ho prefiltrovať cez filtračný papier. Skladujeme v chladnom a tmavom priestore.

Čokoládový koňak

Suroviny: 5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 5 dl mlieka, 2 Pl kakaa, 2 balíčky vanilkového cukru, 5 dl rumu.

Žĺtky vymiešame s cukrom, za stáleho miešania pridáme kakao, mlieko, vanilkový cukor. Vo vodnom kúpeli privedieme do varu. Do vychladnutého pridáme rum, dobre zamiešame a dáme do fliaš.

Griotka

1 kg višní, 1/2 l - Rumu, 1/2 l - Vodky (alebo domácej bielej pálenky), 1 l - červeného vína, 1kg kryštálového cukru, 3cm celej škorice, 2 plátky citróna

Všetko dáme spolu do skleneného 4 l pohára, občas premiešame, necháme 4 týždne lúhovať.

Kakaový likér

Suroviny: 50 Dg kryštálového cukru, 100 g kakaa, 0,5 l čierneho piva, 1 vanilkový cukor, 3 dl vodky, trošku rumu

Cukor, kakao, pivo a van. cukor vymiešame a necháme prejsť varom. Odstavíme a pridáme 3 dl vodky a trošku rumu. Vymiešame a nalejeme do fliaš.

Mätový likér

Suroviny: Alkohol (80%) 350 ml, mäta pieporná 10 g, hrebíček 3 ks, voda 650 ml,   cukor 0,5 kg.

Alkohol zriedime 150 ml vody a do vzniknutej tekutiny pridáme 10 g mäty a 3 hrebíčky. Zmes macerujeme (lúhujeme) 3 dni na chladnom a tmavom mieste. Potom zmes prefiltrujeme cez filtračný papier (príp. vata) a pridáme sirup zhotovený z 500 g cukru a 0,5 l vody. Hotový likér necháme vyzrieť a po 1 mesiaci konzumujeme. Takto pripravíme asi 1 l likéru.

Orechový likér

Suroviny: 35 ks orechov so zeleným oplodím, 1 l liehu, 2,5 dl liehu, 5 hrebíčkov, celá škorica(5 cm), kôra zo 1/4 pomaranča, 500 g kryštálového cukru, 5 dl vody.

Orechy pokrájame, namočíme na 24 hodín do vody. Vodu zlejeme a orechy vo veľkom pohári zalejeme 1 l liehu. Necháme stáť 30 dní. Lieh zlejeme a odložíme. Cukor, hrebíčky, škoricu, pomarančovú kôru prevaríme s vodou, prilejeme 2,5 dl liehu a zalejeme orechy. Necháme stáť 14 dní na slnečnom mieste. Potom prilejeme odložený lieh, zmiešame, necháme postáť 1-2 dni. Cez gázu prelejeme do fliaš a odložíme.


 

Vaječný koňak

Suroviny: 5 žĺtkov, 5 Pl práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dl mlieka, 0,5 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (Salko), 5 dl rumu.

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme Salko, zriedime prevareným mliekom, ktoré postupne pridávame a za stáleho miešania pridáme rum.

Vaječný likér

Suroviny: 0,5 litra mlieka, 5 žĺtkov, 1/2 struku vanilky, 1/2 kg cukru, 0,5 litra rumu alebo iného alkoholu.

Mlieko ohrejeme, za stáleho miešania pridáme žĺtky, vanilku a cukor. Zahrievame a dôkladne miešame, až zmes zhustne. Potom necháme vychladnúť a opatrne vmiešame alkohol. Dobre premiešame, plníme do fliaš a necháme niekoľko dní stáť.

Vaječný likér II

Suroviny: 0,5 litra mlieka, 1/4 kg cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 6 žĺtkov, 0,5 litra liehu.

Mlieko s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom pomaly miešame a zahrievame až k bodu varu. Potom odstavíme z ohňa, necháme mierne schladnúť a za stáleho miešania prilievame po kvapkách lieh.

Vaječný likér III

Suroviny: 1 liter mlieka, 500 g cukru, 1 vanilkový struk, 6 - 8 žĺtkov, 0,5 litra konzumného liehu.

Mlieko varíme s vanilkou a cukrom. Po vychladnutí vanilkový struk vytiahneme, do mlieka zašľaháme žĺtky a zmes premiešame s liehom. Dobre uzavretých fľašiach uskladňujeme v chlade.

Vaječný koňak so smotanou

Suroviny: 5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 l šľahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu.

Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom. K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.

Vaječný likér ako liek

Suroviny. 10 vajec, 10 citrónov, 250 g práškového cukru, 0,5 l destilátu.

Vajcia dobre umyjeme, osušíme a zalejeme šťavou z citrónov. Necháme stáť 3-4 dni, potom vajcia otočíme a znova stáť ešte 3 dni. Škrupina sa rozpustí, vápno klesne na dno nádoby a vajcia zostanú len v blane. Blanu opatrne odstránime alebo vajcia vyberieme a cez cedník žĺtok i bielok precedíme k vápnu. Pridáme cukor, dôkladne premiešame a pridáme liehovinu. Necháme stáť do druhého dňa za občasného premiešania, až sa cukor rozpustí. Likér zlejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé chladné miesto.

Višňový likér

Suroviny: 2 kg višní, 1,6 kg kryštálového cukru, 5 ks klinčekov, 2 rozpolené zelené orechy, 1 struk vanilky, 1 väčší kúsok škoricovej kôry, kúsok puškvorcového koreňa, 1 l rumu, 0,5 litra liehu.

Umyté  a neodkôstkované višne zmiešame s cukrom, korením, orechmi a puškvorcom v štvorlitrovej flaši a postavíme na teplé miesto. Necháme stáť 6 týždňov. Denne premiešame. Po 6 týždňoch uvolnenú šťavu scedíme a zmiešame sa alkoholom, stočíme do fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladnom mieste.  Čím je likér starší, tým je chutnejší. Presladené višne nevyhodíme, ale zalejeme ich rumom a uložíme ich v pohári na chladnom mieste. Použijeme ich do koláčov a podobne.

 Bowle broskyňová

Potrebujeme:
500 g olúpaných broskýň, 100 g cukru, 1 dl koňaku, pomaranč, 1 l bieleho vína, 1 l sektu

Príprava: Broskyne nakrájame na menšie kúsky, dáme do sklenenej misy, posypeme cukrom a zalejeme koňakom. Necháme uležať v chladničke. Potom prilejeme šťavu z pomaranča, polovicu vína a opäť vychladíme. Občas zľahka premiešame. Nakoniec dolejeme zbytok vína a tretí raz necháme uležať. Tesne pred podávaním pridáme sekt alebo sódovku.


Bowle pomarančová

Potrebujeme:
6 pomarančov, citrón, 150 g cukru, 1 dl koňaku, 1 l bieleho vína, 5 dl červeného vína, 1 l sektu

Príprava: Olúpeme pomaranče a citrón, nakrájame na drobné kúsky a vložíme do misy na bowle. Posypeme cukrom, pridáme koňak a polovinu bieleho vína. Necháme asi hodinu v chladničke, potom prilejeme zbytok bieleho vína a opatrne červené víno. Zľahka zamiešame a necháme opäť vychladiť. Pred podávaním opäť zľahka premiešame a pridáme sekt.


Smotanový krémový nápoj

Potrebujeme:
2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (zahustené nestačí!), 0.5 l rumu, 200 ml smotany na šľahanie

Príprava: Plechovky vložíme do hrnca s vodou a pomaly privedieme k varu. Varíme asi hodinu, potom ich vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Až po dokonalom schladnutí ich otvoríme a obsah vlejeme do mixéra alebo ručného šľahača. Pridáme smotanu a jemne premiešame. Do hotovej zmesi po častiach a za stáleho miešania prilejeme rum. Nakoniec všetko šľaháme kým nevznikne jemný likér.

Teplé nápoje

Grog ostravský

Potrebujeme:
0.5 dl rumu, 1 dl červeného vína, 2 kocky cukru, koliesko citrónu

Príprava:
Víno s cukrom zahrejeme, až sa na povrchu utvorí pena. Potom pridáme citrón, rum a všetko znovu prehrejeme (nevariť!). Horúci grog nalievame do pohára.


Grog rumový

Potrebujeme:
0.5 dl rumu, 2 kocky cukru, 0.5 dl čaju

Príprava:
Čaj prevaríme s cukrom a pridáme rum. Hotový nápoj nalievame do pohára alebo hrnčeka.


Punč červený

Potrebujeme:
5 dl červeného vína, 100 g čerešní/višní v kompóte, 9 kociek cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 žĺtky, celú škoricu, klinčeky

Príprava:
Štyri pätiny vína zahrejeme s korením a cukrom, pokiaľ sa nevytvorí pena. Horúci nápoj rozlejeme do piatich vysokých pohárov, na ktorých dno dáme kompótové ovocie. Zbytok vína rozšľaháme nad parou so žĺtkami a vanilkovým cukrom, až vznikne husté vinné šódó. Tím doplníme poháre. Podávame so slamkou, zbytok na dne (šódó a ovocie) dojedáme lyžičkou.


Punč mliečny

Potrebujeme:
1 l mlieka, 1 dl rumu, 1 dl brandy, 100 g cukru

Príprava: Mlieko a cukor zvaríme, pridáme obidva alkoholické nápoje a opäť mierne zahrejeme. Hotový punč podávame v koflíčkoch s malou čajovou lyžičkou. Môžeme tiež piť vychladený.


 


 

 Čalamády,pomazánky.

 

Čalamáda 1

Potrebujeme:
1kg kapusty, 1kg cibule, 1kg uhorky (očistiť), 1kg papriky.
Nálev : 0,5 litra octu, 300g kryšt.cukru, 1 deko - všetko uvariť.

Postup:
Nakrájať , zaliať nálevom, nechať odstáť 24 hod. Dať do pohárov a sterilizovať 15-20min. pri 90oC.

Čalamáda 2

Potrebujeme:
5kg kapusty, 2,5kg papriky, 1kg cibule, 1/2kg cukru, 1 deko, 7dl octu, 4dl oleja.
S chrenom:5kg kapusty, 1kg cibule, 4dl strúhaného chrenu, 2dl oleja, 1 deko, 1/2kg prášk.cukru, 0,75 litra octu.

Postup:
Zmiešať, nechať 1deň odstáť. Poháre sterilizovať 30 min. pri 80oC.

Čalamáda 3

Potrebujeme:
1,5kg kalerábu gigant, 1kg papriky, 1kg cibule.
Nálev: 2 šálky vody, 1 šálka octu, 1 šálka cukru, 1 deko.

Postup:
Zeleninu očistíme a postrúhame a zalejeme nálevom. Necháme odstáť 2-3 hod. Naplníme do pohárov a sterilizujeme.

Čalamáda 4

Potrebujeme:
Kapustu (2/3 bielej a 1/3 červenej), papriku, cibuľu, uhorky po 1kg, 1 kopcovitú PL soli, 500g kryšt.cukru, 1 deko, 0,3 litra octu, feferónky.

Postup:
Nakrájame zeleninu a pridáme soľ, cukor, ocot a deko. Premiešame a necháme 12-24 hodín odstáť. Natláčíme do pohárov a zalejeme šťavou. Na vrch dáme 1-2 feferónky.

Čalamáda 5

Potrebujeme:
1kg kalerábu gigant, 1kg mrkvy, 1kg cibule, 1/2kg papriky.

Postup:
Kaleráb a mrkvu postrúhame, cibuľu a papriku pokrájame. Zalejeme nálevom.
Nálev: 3 l vody, 1/2 l octu, 1/4 l oleja, 1/2kg cukru, 1 nakladač.

Čalamáda 6

Potrebujeme:
2kg kapusty, 2kg papriky, 1kg cibule, 1kg uhoriek, 1kg mrkvy, zopár zelených rajčín, 2 deká, 3/4 litra octu, 30dg cukru.

Postup:Všetko pokrájame, nasypene deká, cukor, zalejeme octom a po pustení šťavy naplniť poháre a zaliať šťavou. Sterilizovať 5-10 min.

Chrumkavá čalamáda

7 kg kapusty, 2 kg papriky bielej, alebo červenej, 1 kg cibule, 1 l octu, 600 g cukru, 1 vrecúško zeleninového nakladača, 1 lyžičku konzervačného prípravku ( 'Borken') dvojsiričitan draselný, dostať v drogérii.

Kapustu, papriku a cibuľu pokrájame a dáme do väčšej nádoby. Pridáme ocot, cukor, nakladač a konzervačný prípravok. Necháme odstáť 24 hodín. Občas premiešame. Čalamádou naplníme poháre a uzatvoríme ich. Nesterilizujeme.

Zaváraná červená kapusta

9-10 kg červenej kapusty (môže byť polovica kapusty bielej a polovica červenej) nastrúhame.
Posolíme, pridáme rascu podľa chuti. Večer zalejeme horúcim nálevom: uvaríme ½ L octu, 550-600g kryštálového cukru, 1 Deko a 2 litre vody.

Ráno naplníme do pohárov (netlačíme veľmi) a sterilizujeme 7 minút.

Tatárska zmes na hrianky

1.
2kg papriky, 1kg rajčín, 5 hl. cesnaku, 6 feferóniek, 2 veľké konzervy Luncheonmeat, 1 deko, 2dl oleja. Pomelieme a varíme 1,5 hod. Dáme do pohárov a sterilizujeme 30 min.
2.
1kg zelenej papriky, 1kg cibule, 7 feferóniek, 1 zeler, 5 mrkiev, 1 deko, 2 rajč.pretlaky, 500g bravč.mäsa, 500g hov.mäsa, 6 strúčikov cesnaku. Očistenú zeleninu pokrájame a zomelieme. Taktiež pomelieme mäso. Všetko premiešame, pridáme pretlak, nakladač a dusíme asi 1-1,5 hod. Zmes nalejeme do pohárov a sterilizujeme 30 min. pri 80oC.
3.
3kg papriky, 3/4kg mrkvy, 1/2kg cibule, 3-4 feferóny. Pomlieť, pridať 2dl kečupu, 2 dl octu, osoliť podľa chuti, pridať 200g cukru, variť 30min. vychladnuté mixovať, dať do pohárov a sterilizovať 15 min.
4.
1kg rajčín, 1kg papriky, 1kg cibule, 2 feferónky, 1,5PL octu, 1dl oleja, 1PL vegety, 2KL soli. Všetko pomlieť, asi 1,5-2 hod. variť. Vychladnuté rozmixovať, 10min. sterilizovať.

Papriková pomazánka

Potrebujeme:
1kg cibule, 2kg rajčín, 1,5kg červenej papriky, 1dl oleja, 1dl octu, 100g cukru, 8-10 feferónov, 1/2 Deka.

Postup:
Zeleninu pokrájame a dáme na 1 hodinu variť. Vlejeme olej, ocot s dekom uvaríme a vlejeme do uvarenej zmesi. Rozmixujeme, môžeme prepasírovať a v pohároch sterilizujeme 35 minút.

Papriková pomazánka s horčicou

Potrebujeme:
1kg cibule, 1kg papriky, 1kg rajčín, 100-150g feferóniek, 2dl oleja, 2dl octu, 1 plnotučnú horčicu, 1PL soli, 10PL cukru.

Postup:
Všetko nakrájať, pridať prísady, variť 30 min. Rozmixovať, za horúca dať do pohárov.

 

Nepečené dezerty

Nanuková torta

1
3 vajcia, 3PL prášk.cukru, 1šľahačka, 1/3vanilky, kakao alebo čokoláda.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor a vanilku, ďalej šľaháme, pridáme žĺtka a ešte trocha ušľaháme. Zvlášť ušľaháme šľahačku a zľahka ju primiešame k prvej mase. Rozdelíme na 2 časti. Do jednej primiešame kakao alebo nastrúhanú čokoládu a naplníme striedavo do kelímkov. Dáme do mrazničky na 2 hod.

2 nanuková torta
3 vajcia, 100g prášk. cukru, 1 šľahačka, 1KL kakaa.
Žĺtky s cukrom vymiešame do hustej peny, pridáme sneh z bielok a vyšľahanú šľahačku. Zľahka vymiešame. Väčšiu časť hmoty vlejeme do vhodných nádob, do druhej časti vmiešame kakao a vlejeme ju na prvú časť. Nádoby uložíme do mrazničky a po 3-4 hodinách podávame.

Nepečená kokosová roláda

Potrebujeme:
5 bal. keksov Marína, 100g prášk. cukru, 1 bal. vanilky, 100ml uvarenej čiernej kávy, 2PL kakaa.
Krém: 150g cukru, 150g masla, 150g kokosovej múčky.

Postup:
Z keksov, prášk. cukru a vanilky, kávy a kakaa vypracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na tenko a potrieme krémom pripraveným rozmiešaním masla s cukrom a kokosovou múčkou, cesto stočíme a necháme v chlade stuhnúť. Podávame nakrájané na tenké rezy.

Zmrzlina

1
vajcia, 100g prášk.cukru, 1 šľahačka, 1KL kakaa.
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme zvlášť rozšľahané bielka a zvlášť šľahačku. S jedným dielom rozmiešame kakao, nalejeme do formy, pridáme druhý diel a dáme na 3-4 hod.do mrazničky.

2
4 vajcia, 4PL cukru, 1 vanilka - miešať 15-20 min. Po zhustnutí vmiešať rozšľahanú sľahačku, vliať do formy a dať na 4 hod.do mrazničky. 

"Zmrzlina" hotova za 5 minut

280 g mrazenych jahod, 1/2 pohara praskoveho cukru, 2/3 pohara slahacky a kuchynsky robot

vyborna, osviezujuca pochutka pre vase deturence, alebo pre necakanu navstevu vhodna na horuce letne dni....namiesto jahod mozte pouzit lubovolne mrazene ovocie...... mrazene jahody s cukrom rozmixujte v robote......
 prilejte slahacku a vymixujte.....
 hotovo.....cela "procedura" vam nezaberie ani 5 minut..

 Griláž v oblátke

30 dkg kryštálového cukru., 20 dkg vlašských orechov alebo mandlí., 20 dkg masla., ½ vanilínového cukru., 3 žĺtky., 3 tortové oblátky

Skaramelizujeme 10 dkg cukru do zlatokávova, pridáme oriešky alebo mandle, spolu popražíme a dáme na vymastený panvicu vychladnúť. Potom panvicu zohrejeme a griláž nožom odlúpneme a zomelieme (ako orechy). Do hrnca dáme maslo, zvyšný kryštálový cukor, vanilínový cukor a žĺtky. Prísady dobre zamiešame a za stáleho miešania vo vodnom kúpeli pomaly uvaríme hustejší krém. Odložíme, pridáme potlčenú griláž a natrieme medzi 3 oblátky. Pritlačíme doštičkou a zaťažíme do druhého dňa. Nakoniec pokrájame na kocky alebo trojuholníky.

Tatrankové guličky

250 g masla, 6 celomáčané tatranky, 200 g práškového cukru, 2 lyžice kakaa, 6 lyžice rumu, kokos na obalenie

Maslo na jemnom plameni rozpustíme, pridáme na jemno nakrájané tatranky, cukor, kakao, rum. Dôkladne premiašame a necháme v chlade odležať. Tvarujeme guličky, ktoré obalíme v kokose a uložíme do papierových košíčkov.

Študentská pečať

1 stužený tuk (Cera), 200 g práškového cukru, 3 celé vajcia, 3 lyžice kakaa, 3 napolitánky (Tatranky, Horalky..), 100 g posekaných orechov, 1 balíček želé cukríkov, 100 g hrozienok

Hrozienka necháme namočiť. Formu na srnčí chrbát vystelieme potravinárskou fóliou. Stužený tuk, vajcia, kakao a cukor vymiešame vo vodnom kúpeli. Ak je hmota hladká postupne pridáme na malé kocky nakrájané napolitánky, narezané cukríky, orechy a scedené hrozienka. Dôkladne vymiešame. Hmotu nalejeme do pripravenej formy a necháme najlepšie cez noc stuhnúť v chlade. Potom pečať vyklopíme opatrne stiahneme fóliu a narežeme.

Kávové zrná

125 g zmäknutého masla, 125 g práškového cukru, 1 balíček BB pudingu (250g), 1 žĺtok, 2 vrchovaté lyžičky mletej zrnkovej kávy, 2 lyžice rumu, čokoládová poleva

Na doske vypracujeme zo všetkých surovín cesto, z ktorého tvarujeme asi 3 cm dlhé valčeky. Do valčekov vytláčame rúčkou varešky jarček. Zrná namáčame v čokoládovej poleve a necháme v chlade stuhnúť.

Strieška z BB keksov

1 balíček svetlých, 1 balíček tmavých bé-bé keksov, 150 g práškového cukru, 200 g masla, 500 g mäkkého tvarohu, 1 lyžica rumu, 2 banány

Najprv si vyšľaháme maslo s cukrom a tvarohom. Pridáme rum. Potom naskladáme na alobal prvú vrstvu Bé- Be sušienok  3 rady po 7 kusov, striedavo svetlú a tmavú farbu. Potom potrieme polovicou tvarohovej hmoty a zakryjeme znovu sušienkami Bé-Bé , ale teraz obrátene tmavú na svetlú a svetlú na tmavú. Rozotrieme zbytok krému a do stredu vložíme banány. Vezmeme alobal a z oboch dlších strán priložíme tak, že sa spraví strecha. Potom vložíme do chladničky, necháme stuhnúť. Po stuhnutí polejeme čokoládovou polevou.

Úliky

160 g piškót, 160 g práškového cukru, 60 g masla, 3 lyžice mlieka, 2 lyžice rumu, 10 g kakaa

Náplň

100 g práškového cukru, 100 g masla, 1 žĺtok, 3 lyžice rumu

Piškóty rozvaĺkáme na jemnú hmotu, pridáme ostatné suroviny. Hmotu obalíme v práškovom cukru, naplníme do formičiek na osie hniezda, koncom varešky urobíme jamku , do ktorého dáme krém , priložíme piškótu a vyklopneme. Krém si pripravíme vyšľahaním uvedených surovím na náplň.

Koláče, zákusky, torty

 

Blesková trasená torta

2 smotany na šlahanie, 2 konzervy mandarinkového kompótu (malé), alebo iného ovocia, 2 pudingy Dr.Oetker bez varenia Créme Olé (len tieto musia byť), tortový piškótový korpus.
Postup prípravy

Do väčšieho hrnca, ktorý dobre tesní nalejeme 2 smotany, 2 kompóty aj so šťavou a nasypeme 2 pudingy (najlepšie vanilkové). Nič nemiešať, iba zakryť hrniec pokrievkou a niekoľkokrát zatriasť. Ako dlho treba triasť zistíme podľa hustoty, obsah sa zmení na krémový a trasie sa ťažšie. Tortovú hmotu natrieme na korpus. Ozdobíme vyšľahanou šlahačkou.(nemusí byť)

 

Rýchly ovocný koláč

  2 šálky polohrubej múky, 1 a pol šálky práškového cukru, 1 vajce, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček oleja, 2 dcl mlieka

Všetko spolu zmiešať a vyliať na plech. Na cesto poukladať rôzne ovocie a upiecť.

Koláč z kompótu

 30 dkg polohrubej múky, 25 dkg práškového cukru, 2 dcl oleja, 3 celé vajcia, 1 lyžica kakaa, 1 lyžička sódy bicarbony, 1 zaváraninový pohár marhúľ aj so šťavou, hrozienka, sekané orechy

Všetko spolu zmiešať a upiecť. Po upečení koláč potrieť džemom a poliať čokoládou.

 Burizonové guľky

  20 dkg kryštálového cukru, 25 dkg smetolu, 1 kondenzované mlieko, 2 balíčky burizonov

  Cukor upáliť na karamel, pridať smetol, a kondenzované mlieko, všetko miešať až kým je zmes celistvá. Potom mimo sporáka nasypať burizony a zamiešať. Ešte z teplej zmesi tvoriť guľky.

 Polhodinový koláč

  2 šálky polohrubej múky, 1 šálka kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 a pol prášku do pečiva, 1 Hera, 1 šálka mlieka, 2 vajcia

  Heru v tuhom stave spolu s múkou, kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom rozdrobiť. Odobrať 1 šálku z tejto zmesi a do ostatnej zmesi pridať prášok do pečiva, mlieko a 2 celé vajcia. Vyliať na plech, zdobiť marhuľami, posypať odobratou zmesou v šálke a piecť.

Obrátený jablkový koláč 

  1,5 kg jabĺk, 8 vajec, 10 PL polohrubej  múky, 10 PL kryštálového cukru,  ½ balíčka prášku do pečiva, 100 ml vody, 100 ml oleja

 Plnka: 1 konzerva kondenzovaného mlieka (Salko), 250 g masla

alebo plnka 2: uvaríme krém zo 7 dcl mlieka a 2 zlatých klasov, zvlášť vymiešame 125g masla +15dgk práš. cukru,keď je zlatý klas polovychladnutý, zmiešame dokopy.

Jablká umyjeme, ošúpeme, vykrojíme z nich jadrovníky a postrúhame. Plech vystelieme mastným papierom a jablká naň rozložíme. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme múku s práškom do pečiva., postupne vodu a olej. Cesto vylejeme na jablká a dáme pri strednej teplote upiecť. Vychladnuté vyklopíme a opatrne odstránime papier. Salko varíme 2 hodiny ponorené vo vode, vychladnuté pridáme do vymiešaného masla a krém znova našľaháme. Natrieme ho na upečený koláč a vrch posypeme postrúhanou čokoládou. Skladujeme v chlade.
 

Mäkký perník

2 dcl oleja, 2 vajcia, 2 PL kakaa, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 prášok do perníka, 4 dcl mlieka, 30 dkg cukru, 40 dkg hladkej múky....na hotový džem a strúhaný kokos

 POSTUP: všetky suroviny "naplieskame" do jednej misky, poriadne zamiešame na hladké tekuté cesto. Cesto vylejeme na plech a pečieme pri teplote 200°C cca 20 - 30 minút. Na hotový a vychladnutý koláč natrieme džem - ja dávam malinový alebo ríbezľový a posypeme strúhaným kokosom. Ozdobíme podľa vlastných predstáv alebo toho, čo chladnička dá...

NEPEČENÝ KRÉMEŠ            

2bal.kakaovych BB keksov , 200g. krystaloveho cukru , 3 pudingy zlaty klas, 7 bielkov, 100g.praskoveho cukru , 2 slahacky v prasku, 3dc. mlieka, 1l. vody.

Keksy poukladame na plech. Zlate klasy a krystalovy cukor vmiesame do vody a uvarime husty puding.Z bielkov a praskoveho cukru vyslahame tuhy sneh.Sneh vmiesame do este horuceho pudingu.Natrieme ho na keksy.
 Slahacky nasypeme do mlieka a vyslahame.
 Natrieme na vychladeny krem. A sup s nim do chladnicky , najlepsie cez noc.Lubovolne ozdobime, struhanou cokoladou, grankom, kakaom, co kto ma rad.

 VETERNÍKY

Cesto:
250 ml vody
80 g rastlinného tuku /Palmela/
160 g hladkej múky
4 vajcia
štipka soli

Do vody vložíme tuk, pridáme soľ a privedieme do varu. Postupne pridávame múku za stáleho miešania, vypracujeme hladké cesto. Do mierne vychladnutého vmiešame ručným mixérom vajíčka. Ešte teplé vytláčame cez kuchársky miešok na vodou vymytý plech. /Nepripraviť si naraz viac plechov, lebo keď cesto stojí na plechu dlhšie, prilepí sa./ Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatohneda.

Plnka I.:
1,1 l mlieka, 3 zlaté klasy, cukor podľa chuti , 30 dkg hery

Uvaríme hustý puding. Po vychladnutí zašľaháme heru a trochu rumu.

Plnka II.:
6 lyžíc kryšt.cukru – urobíme karamel
2 šľahačky – uvaríme, horúcou šľahačkou zalejeme karamel, ktorý necháme rozpustiť a necháme 24 hodín v chlade. Pred plnením veterníkov vyšľaháme ručným mixérom.

Upečené korpusy prekrojíme ostrým nožom, vrchný diel namáčame do vopred pripravenej čokolády a naplníme najprv pudingovou plnkou a následne karamelovou šľahačkou. Prikryjeme vrchným dielom korpusu.

Jablčník s makom          

*1,5 kg jabĺk, 150 g kryštálového cukru

Cesto6 vajíčok, 300 g polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, 2 dl oleja, 2 dl vlažnej vody, 400 g práškového cukru, 150 g mletého maku,

*čokoládová poleva: 50 g Cera, 75 g čokolády na varenie, 1 malá lyžička oleja*

Jablká očistíme, pokrájame na menšie kúsky, pridáme kryštálový cukor, prikryjeme pokrievkou a za občasného premiešania uvaríme domäkka.
 Väčší plech s vysokými okrajmi vystelieme papierom na pečenie, natrieme jabĺčkovú zmes a uhladíme.
 Žĺtky vyšľaháme s 300 g práškového cukru /z uvedeného množstva/ do peny,
 pridáme olej, vodu, vyšľaháme,
 pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, premiešame
 a nakoniec pridáme sneh z bielkov a ešte zľahka premiešame.
 Mletý mak zmiešame so zvyšným cukrom a primiešame do 1/3 cesta.
 Ja používam tento mletý mak - vysypem celý obsah. Je výborný a rovno zmiešaný s cukrom. Vynechám potom z receptu 100 g práškového cukru.
 Nalejeme na jablkovú zmes, zarovnáme
 a opatrne rozlejeme zvyšné svetlé cesto (len nie odrazu na jedno miesto). Pečieme pri teplote cca 170° C, približne 20-25 min.
 Upečený koláčik necháme vychladnúť.
 Preklopíme na iný plech, opatrne odstránime papier na pečenie a polejeme čokoládovou polevou. Vo vodnom kúpeli roztopíme prísady na čokoládovú polevu, polejeme jablkovú zmes a necháme stuhnúť. Krájame horúcim nožom.

Pudingovo - smotanový koláč              

PIŠKÓTA: 4 vajcia, 1 vanilka, 1 prášok do pečiva, 1 dl vody, 1 dl oleja, 200g práškového cukru, 200g hladkej múky
PLNKA - PUDING: 1 l mlieka, 2 smotanovo -vanilkové pudingy, 1 vanilka, 4 lyžice kryštálového cukru.
POLEVA: 2 kyslé smotany, 4 lyžice práškového cukru a 1 vanilka.


 vymiešame vajíčka s cukrom a vanilkou,pridáme olej a premiešame,pridáme vodu a opäť premiešame.
 Nasypeme múku a prášok do pečiva a opäť spolu premiešame.Vylejeme na pripravený vymastený a múkom vysypaný plech
 medzitým uvaríme puding. Vylejeme na SUROVÉ cesto (ja si pomáham naberačkou a postupne to vylievam po celom ceste) a dáme piecť na 150 C na 45 minút
 Keď je koláč hotový, tak kým je ešte horúci, natrieme naňho smotanovú polevu a posypeme škoricovým cukrom...

 

Jablonecké rezy                

1 lístkové cesto

Piškóta: 5 žĺtka, 200 g cukor práškový - vymiešať, 80 g orechy, 4 lyžice múka polohrubá, 2 lyžice kakao, 1/2 bal. prášok do pečiva, z 5 bielkov sneh

Plnka: 5 lyžice maizena, 1/2 l mlieko, 1 vanilkový cukor, spolu uvariť na kašu a nechať vychladnúť. Vymiešať 300 g maslo, 200 g cukor práškový. 

Lístkové cesto rozdelíme na polovice, rozvaľkáme a každé zvlášť upečieme.

Piškótu vyšľahať a upiecť. Na spodok dáme lístkový plát, natrieme plnkou, na plnku dáme piškótu, natrieme plnkou. Na vrch dáme lístkové cesto. necháme odstáť, aby sa nám lepšie krájalo.

Lahodný jablkový koláč    

Cesto: 4 vajcia, 120g cukru krupica, 150 ml mlieka, 120g roztopeného masla alebo margarínu, 200g polohrubej múky, 1/2 bal. prášku do pečiva

jablková plnka: 1-1,5 kg nastrúhaných jabĺk, 2 vanilkové cukre, práškový podľa potreby, 2 čajové lyžičky mletej škorice, za hrsť hrozienok, 2 polievkové lyžice prášku Zlatý klas

krém: 4 dcl mlieka, cukor podľa potreby, 1 bal. Smotanového pudingu Dr.Oetker, 1 ks pochúťkovej smotany****** na posýpku: najlepšie čokoládové hobliny, prípadne kakaový prášok (1 lyžica kakaa+1 lyžica práškového cukru)

 

 Oddelíme žĺtka a bielka.... žĺtka vymiešame s cukrom do peny...pridáme roztopené maslo a vymiešame do hladka...následne primiešame mlieko.... a do riedkej žĺtkovej masy pomaly za stáleho miešania prisypávame múku zmiešanú s práškom do pečiva...
 ... do cesta primiešame 1/2 snehu mixérom a 1/2 potom ručne, aby bolo cesto nadýchané... samozrejme, že sneh treba spraviť z bielkov vyšľahaním ... 

Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom a pečieme pri cca 175 st.C do ružova...
Zakiaľ sa pečie plát, nachystáme si jablkovú plnku... jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle /hrubšie slížiky/, dáme ich do hrnca spolu s cukrom a škoricou a podlejeme vodou cca 2 dcl a necháme ich dusiť v hrnci...
 ...ak Vám jabĺčka náhodou pustia viac šťavy, nič sa nedeje, ideme zahustiť plnku Zlatým klasom... takže 2 lyžice prášku som vymiešala v malom množstve vody a priliala do jabĺk a nechala prejsť varom...Ak bude treba, použite aj viac Zlatého klasu...
.na plát vylejeme ešte teplú plnku z jabĺk a necháme troška stuhnúť...
 ...podľa návodu si zo 4dcl mlieka pripravíme puding...
 ...do ešte teplého pudingu vmiešame pochúťkovú smotanu...
 ... a takto pripravený krém vylejeme rovnomerne na jablkovú plnku...
 ... po stuhnutí ho väčšinou zdobím čokoládovými hoblinami, alebo preosiaty kakaový prášok (1lyžica kakaa a 1 lyžica práškového cukru)...

  Rezané orechy          

Cesto : 300g palmarínu, 600g hladkej múky, 200g práškového cukru, 1 prášok so pečiva (pdp) , 6 žltka, 4PL mlieka

Plnka: 500ml mlieka, 5PL polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, 100g kryštálového cukru, 250g palmarínu

.Sneh: 6 bielkov, 250-300g kryštálového cukru + 3-4 hrste posekaných orechov


 Nastúhame palmarín a pridáme mlieko,žĺtka, cukor, vyšľaháme, pridáme múku s pr.do pečiva  ....... vypracujem cesto a dáme ho na pol hodiny do chladničky
Plnka: z mlieka , múky, vanilky a cukru uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladiť , 
 v miske trochu vyšľaháme palmarin na plnku
 a keď kaša vychladne spojíme ich dokopy, prikryjeme a necháme plnku trochu stuhnúť
 vyberieme cesto z chladničky, prepracujeme, rozdelíme na tri časti, najlepšie je keď máme tri rovnaké plechy
 vyvaľkané cestá preložíme na pomastený plech
 vyšľahané bielka s cukrom rozdelíme rovnako na cestá
 rozotrieme, je lepšie ak sneh nerozotierame celkom ku krajom 
 všetky snehom potreté cestá posypeme hrsťou posekaných orechov, pečieme asi 15 minút pri 180°C 

 plnku rozdelíme na dve časti, jednou potrieme prvý upečený plát
 na plnku priložíme druhý plát, potrieme ho druhou polovicou plnky a na ňu dáme tretí plát
 takto navrstvený koláč dáme do druhého dňa do chladničky, najlepšie cez noc, lebo to čakanie na degustáciu je najhoršie

Ovocny kolac s kokosovym snehom

5 vajec, 350 g hl. muky, 150 g hery, 100 g cukru, 1 vanilkovy cukor, troska citronovej kory, 1 pohar mlieka, 1 prasok do peciva, lubovolne ovocie, 100 g kokosu a 150 g cukru na sneh, 5 bielkov na sneh

tuk vymiesajte s cukrami do peny.....
 po jednom pridajte 5 zltkov, bielka odlozte na sneh.....
 striedavo prisypte muku zmiesanu s praskom do peciva a mlieko, nakoniec pridajte troska citronovej kory...
 cesto (bude hustejsie) rozotrite na vymasteny a mukou vysypany plech a poukladajte lubovolne ovocie....kolac dajte nachvilu piect na 180 stupnov....
 medzi tym vyslahajte bielka s cukrom a rucne jemne primiesajte kokos.....
 ked je kolac skoro upeceny, vyberte ho z truby a rozotrite na neho kokosovy sneh.....
 takto ho dajte dopiect dokial sneh nezacne dostavat ruzovy nadych......
 hotovo....kolac nechajte vychladnut a krajajte ho mokrym nozom, aby sa sneh pri krajani nepotrhal....

 

Drobné pečivo 

 

 Maslove kolaciky (nielen pre princeznicky) 

1 pohar masla (250 g), 3 pohare hladej muky, 1 1/2 pohara cukru, 1 CL prasku do peciva, 2 CL vanilkovej prip. inej esencie, 2 vajicka

Cesto samo o seba nema velmi vyraznu chut, ale je dobre tym, ze si pri peceni zachova svoj tvar a "nerozleje" sa; cesto mozte pripadne dochutit mletou skoricou, citronovou korou atd .... zmaknute maslo vyslahajte s cukrom do peny.....
 po jednom pridajte vajicka, zakazdym dobre vymiesajte....
 nakoniec pridajte muku zmiesanu s praskom do peciva.....
 cesto (nezlaknite sa - bude makke) zabalte do folie a dajte na 2 hodinky do chladnicky (ja som ho mala aso 3/4 hodiny v mrazaku) .....
 na dobre pomucenej doske na hrubsie (cca 1 cm) vyvalkajte cesto a vykrojte lubovolne tvary....
 kolaciky pecte na 180 stupnov asi 8-10 minut, nevadi ak ich vyberiete este svetle oni na horucom plechu este "dojdu" ak chcete mat kolaciky chrumkavejsie pecte o trochu dlhsie....

 

MEDOVNÍČKY - hneď a stále mäkké

 1 kg hladkej múky,1/4 kg medu,1/4 kg masla (Palmarin, Hera..),40 dkg práškového cukru,4 celé vajcia,2 čajové lyžičky škorice,2 čajové lyžičky sódy bikarbóny,trochu prášku do perníka

Med, heru, cukor  nad parou zohrievame, až sa masa rozpustí. Potom necháme trochu vychladnúť, pridáme celé vajcia, trochu zašľaháme. Ešte teplé vylejeme do múky, kde sme pridali sodu, škoricu a prášok do perníka.

Dobre vymiesime, cesto je tuhé, ale vláčne. Odložíme do chladu odležať zakryté mikroténovým sáčkom aspoň 12 hodín. Po odležaní premiesime, vyvaľkáme asi na 0,5 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Potrieme vajíčkom rozšľahaným s troškou mlieka. Pečieme pri 200 °C asi 5 minút. Ešte teplé znovu potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli pekné, lesklé.

 

Perníček smolíček

1/2 kg kr.cukru,2 1/2 dl vody -variť 5 minút,potom necháme stáť 5 hodín.Pridáme 1 kg hl.múky,1 dg salajky,1 ČL sódy BB,1 prášok do perníka,4 PL medu,4 PL lekváru,2 vajcia.

Postup: Všetko spolu zmiesime aj so sirupom a necháme stáť 12 hodín.Cesto rozvaľkáme na 1/2 cm a vykrajujeme kolieska.Pečieme na vymastenom plechu.Plníme buď hustým slivkovým lekvárom alebo orechovou plnkou podľa chuti.Po naplnení polejeme čokoládou.

Kokosové pusinky

Na 1 bielok použijeme 50 g cukru a 40 g strúhaného kokosu.

Do tuhého snehu z bielok zašľaháme cukor. Hrnček dáme do vodného kúpeľa a šľaháme, kým sneh nie je dosť prehriaty a tuhý. Potom vmiešame kokosovú múčku a lyžičkou formujeme malé pusinky, ktoré kladieme na vymastený plech, posypaný múkou, prípadne na malé oblátky položené na plechu . Najprv pusinky pečieme v trochu teplejšej rúre, dopekáme však pri miernej teplote do ružova a chrumkava.

 KOKOSOVÉ KOLIESKA
20 dkg smetolu, 28 dkg výberovej múky, 10 dkg praš. cukru, 10 dkg kokosu, 1 bielok, čokoládová poleva, ríbezľový lekvár Zmäknutý smetol, múku, cukor, kokos a bielok zmiesime na cesto. Chvíľu ho necháme postáť. Na pomúčenej doske cesto na tenko vyvaľkáme a kovovou formičkou vykrajujeme kolieska. Do polovice z nich vpichneme menšie koliesko. Po upečení a vychladnutí kolieska, pospájame ríbezľovým lekvárom. Niektoré z dierkovaných koliesok môžeme namočiť do čokoládovej polevy

VANILKOVÉ ROŽKY I.
1 smetol, 45 dkg hladkej múky, 15 dkg cukru, 4 žĺtka, vanilka, môžeme pridať 14 dkg orechy - urobíme cesto na doske.

VANILKOVÉ ROŽKY II.
14 dkg masla, 3 dkg vanilky, 4 dkg orechov, 17 dkg hladkej múky, 1 vajce - spracujeme cesto.

ORECHOVÉ RAKVIČKY
15 dkg orechov, 1 vajce, 1 smetol, 40 dkg hl. múky, 1 vanilka, 14 dkg praš. cukru. Na vrch varená plnka.

Linecke kolieska na tri spôsoby
1 a 1/2 kg hladkej múky, 1/2 kg práškového cukru, 1kg stuzeneho tuku, 1 vanilka, 6 žĺtkov - vymiesiť, rozdeliť na 3 časti
-cesto + vanilka a orechy = kolieska, rožky
-cesto + škorica, orechy - tlapky
-cesto + zrnková káva - mokka kolieska

a vykrajujem rozne tvary, niekedy jednu cast cesta neochutím a potom spajam iba take blede koliesko s jednym ochutenym, zdobim cokoladou, alebo hotovymi polevami kupenymi v Tescu (v takych vreckuskach, co sa rovno do horucej vody daju vkladat)

Vanilkové rožky

350 g hladkej múky., 150 g práškového cukru., 100 g zomletých orechov., 250 g masla., vajce.,

Vypracujeme cesto, ktoré vložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom z neho sformujeme rožky, poukladáme ich na vymastený plech a pečieme v rúre pri 180º C asi 20 minút. Ešte horúce obalíme vanilínovým cukrom.

Kokosové koláčiky

200 g hladkej múky., 120 g masla., 100 g práškového cukru., 30 g strúhaného kokosu., 100 g mletých mandlí., vajce., vanilínový cukor

Vymiesime na hladké cesto. Potom ho zavalíme do fólie a vložíme na 20 minút do chladničky. Vychladené cesto vyvaľkáme, povykrajujeme koláčiky, uložíme ich na plech na papier na pečenie. Koláčiky pečieme v rúre pri 180º C asi 15 minút. Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť. V pohári zmiešame nugátový krém so strúhaným kokosom a zmesou zlepíme koláčiky. Vrch polejeme čokoládou a posypeme mandľovými stružlinami.

 

Slané pečivo

Prekladané zemiakové pagáče

cesto: 1 kg hladkej múky špeciál, 2 žĺtka, 2dcl oleja, 4dg droždia, čajová lyžička soli, 7dcl vlažného mlieka plnka: 4-5 stredne veľkých uvarených zemiakov, 1 Hera, soľ

Všetky suroviny na cesto zmiesime a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, vyvaľkáme na hrúbku prsta a nastrúhame naň na väčšom strúhadle Heru, ktorú sme nechali dobre stuhnúť v chladničke. Na Heru rovnomerne nastrúhame uvarené, vychladnuté a ošúpané zemiaky. Posolíme. Preložíme a necháme 20 minút odpočinúť. Potom ešte dvakrát rovnakým spôsobom preložíme. Rozvaľkáme, vykrajujeme stredne veľké pagáče, zamriežkujeme a potrieme vajíčkom. Dáme piecť do vyhriatej rúry (ja dávam na 200°C).

Syrové slané pečivo 

250 g polohrubej múky * 250 g masla * 250 g tvrdého syra * 1 vajce * NA POTRETIE: 1 žĺtok * rasca * soľ * sézam

  Na doske spracujeme vajce, múku, maslo a soľ.
  Pridáme tvrdý nastrúhaný syr.
 Cesto poriadne zamiesime, vyvaľkáme na 1 cm a vykrajujeme malé slané koláčiky.
 Koláčiky kladieme na vymastený a múkou posypaný plech. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom, posypeme rascou, soľou, sézamom, pizza korením, oreganom, vegetou  Upečieme do zlata.

Tvarohové slané pečivo

250 g hladkej múky * 1 hera * 1 mäkký nízkotučný tvaroh z kelímka * lyžička soli * 1 Čl kypriaceho prášku do pečiva * vajce na potretie * na posypanie: ľanové semienka * sézamové semienka...

Na väčšiu dosku preosejte múku, pridajte heru, tvaroh, prášok do pečiva, osoľte,
 
Urobte vláčne cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku 5-6 mm a vykrajujte tvary, ktoré sa hodia na slané pečivko.  Poukladajte na mastný papier, potrite rozšľahaným žĺtkom, posypte ľubovoľnými zrniečkami a upečte do zlata.

Slané koliečka s klobásou

350 g hladkej múky * 1 hera * 1 kyslá smotana * soľ * kmín (ak chcete) * rozšľahané vajce na potretie *

 Vymieste hladké cesto. Chuťovo je výborné už v tomto surovom štádiu. Dajte ho na pár hodín do chladničky - alebo na chvíľku do mrazáku. Nakrájajte na tenké kolieska klobásu.  Kolieska naukladajte na vymastený plech... potrite žĺtkom   Upečte do zlata, nechajte trocha vychladnúť a ochutnajte.

 

 

Chuťovky

Srdiečkové párky

párky, saláma príp. šunka, vajčka, tvrdý syr, olivy, môžu byť aj šampiňóny, cibuľa... na čo máte chuť :-)))

párky prekrojíme, ale nie až do konca, stočíme do srdiečka a spojíme špáratkom (niektoré musíme prekrojiť na polovicu a až z polovičiek robíme srdiečka. vnútro vystelieme salámou al. šunkou, naplníme zmiešaným vajíčkom s kúskami ostaných prísad, môžeme posypať syrom a zapečieme.

Slovenské suflé

1 okrúhly chlieb * tavený syr / 6 trojuholníkov/ * 40 dkg oravskej slaniny * červená a zelená paprika * kyslá smotana * mleté čierne korenie * pažitka * vegeta

Chlieb prerežeme.
 3. Vnútro vydlabeme. Vydlabance odložíme bokom.
 4. Syr, smotanu a pažitku vymiešame.
 5. Na kocky nakrájame papriky a pridáme k smotane.
 6. Slaninu nakrájame nadrobno.
 7. Vyškvaríme a necháme vychladnúť.
 8. Všetky suroviny spojíme.
 9. Vydlabaný chlieb potrieme zo všetkých strán vyškvarenou masťou zo slaniny.
 10. Naplníme pripravenou zmesou.
 11. Naplnený chlieb položíme na plech a obložíme vydlabancami, ktoré sú tiež potreté masťou. Pečieme asi 15 minút.

Salámové ruže

Na jednu potrebujeme 6 plátkov salámy

 

Plátky salámy rozložíme vedľa seba tak, aby sa prekrývali Takto...

                                                                                                                                         
 Približne 1/3 v dolnej časti prehneme....

 

 a zľava doprava zatočíme a "lístky" upravíme. 

 

Zavináčový salát
2 větší zavináče,1 pomeranč,ale můžete i mandarinku,1 jablko, 1 menší cibule
na zálivku - buď sojanézu,nebo  3 lžíce zakys. smetany, 1 lžíci vody a 2 lžíce majolky,sůl,pepř
-zavináče očistím od koření a té zeleniny co je v něm, pokrájím na nudličky, to samé s pomerančem a oloupaným jablkem,smíchám se zálivkou a dám aspoň na dvě hodiny do lednice odležet.

 

 

 

       

 

Recepty z domácej pekárne.

 Pivový chlieb

250 ml svetlého piva, 100 ml vody, 2,5 lyžičky drveného kmínu, 2 lyžičky soli, 350 g hladkej múky, 150 g špaldovej múky, 1 lyžička sušeného droždia, 2 lyžičky slnečnice

Suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí. Slnečnicu až po zvukovom signále. Zapneme program KLASIC-stredný-veľkosť 2

Pizza chlieb

cesto: 280 ml vody, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžičky soli, 1 lyžička cukru, 480 g hladkej múky, 1 a 1/2 lyžičky sušeného droždia

náplň: kečup, cesnak, pizza korenie, salám alebo šunka, tvrdý syr

olej na potretie, grilovacie korenie na posypanie

Suroviny vložíme do pekárne v následujúcom poradí a zapneme program Príprava cesta. Vykysnuté cesto vyberieme a na doske rozdelíme na polovičky. Každú vyvaľkáme na obdlžník, rovnako ako je dlhá nádoba pekárne. Rozvaľkané cesto potrieme kečupom, posypeme korením na pizzu, posekaným cesnakom, pokladieme plátky salámy alebo šunky, posypeme strúhaným syrom a zmotáma do rolády. Obidve rolády vložíme vedľa seba do pekárne, potrieme olejom a posypeme grilovacím korením. Zapneme program Pečenie po dvoch minútach vypneme a necháme 15 minút kysnúť - neotvárať! Potom zvolíme program Pečenie a chlieb upečieme.

Zemiakový chlieb

3 dcl vody, 2 lyžičky octu, 1 lyžička soli, 2 lyžičky rasce, štipka cukru, 2 stredné uvarené a na jemno nastrúhané zemiaky, 0,5 kg hladkej múky, 1/2 kocky droždia

Všetky suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí. Zapneme program KLASIK-kôrka stredná-veľkosť 2.

Kukuričný chlieb

1/4 l mlieka, 100 g masla, 2 vajcia, 1 lyžička cukru, 1 lyžička soli, 1 lyžička sušeného droždia, 400 g hladkej múky, 175 g kukuričnej múky

Všetky suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí. Zapneme program Klasik-kôrka stredná-veľkosť 2

Hrnčekový chlieb

1 hrnček-200 ml

2 hrnčeky vody, 2 lyžice oleja, 1 lyžica octu, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 2 lyžičky rasce, 3 hrnčeky pšeničnej hladkej múky, 2 hrnčeky ražnej múky, 1 lyžička sušeného droždia

Všetky suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí. Zapneme program Klasic-veľký-stredná kôrka. Ale pri tomto chlebe treba na začiatku posledovať hustotu cesta a podľa potreby doliať vodu alebo prisypať múku.

Výborný mazanec

250 ml mlieka, 1 žĺtok, 125 g rozpusteného masla, 2 lyžičky citrónovej šťavy, 50 g cukru, trocha soli, 2 vanilkové cukre, 2,5 lyžičky sušeného droždia, 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, hrozienka

Všetky suroviny vložíme v uvedenom poradí do pekárne zapneme program Klasic-kôrka stredná-veľkosť 2. Po zvukovom signále vložíme hrozienka

 Cesnakový chlieb

400 ml vody, 1 lyžička soli, 5 strúčikov prelisovaných cesnakov, 1 lyžička mletej škorice, 1 balíček sušeného droždia, 500 g hladkej múky

Suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí. Zapneme program KLASIK-stredný. Tento chlebík nám veľmi chutí.

Syrový chlieb

100 ml mlieka, 100 ml vody, 1 vajce, 30 g masla, 1 lyžička cukru, 2 lyžička soli, 125 g syr cottage, 500 g pšeničnej hladkej múky, 1 lyžička sušeného droždia

Ingrediencie vložíme do pekárne v uvedenom poradí zapneme program KLASIK - kôrka stredná.

 Biely chlieb

1 vajce, do 200 ml mlieka, 100 ml vody, 25 g roztopeného masla, 2 lyžičky soli, 1 lyžičku cukru, 500 g hladkej múky, 1 lyžičku sušeného droždia

V odmerke rozšľaháme vajco a dolejeme do 200 ml mliekom. Pridáme 100 ml vody. Všetko  nalejeme do formy. Pridáme ostatné suroviny v uvedenom poradí. Zapneme program SENDVIČ, svetlá kôrka. Upečený chlieb necháme vo forme 10 minút a potom ho vyklopíme. Necháme ho v utierke vychladnúť.

 

Výborné škoricové hniezda

1 pohar mlieka (250 ml), 4 1/2 pohara hladkej muky, 1/2 pohara cukru, 2 vajicka, 1/3 roztopeneho masla prip. margarinu, 2 1/2 CL susenych kvasnic; plnka 1 pohar hnedeho cukru, 2 1/2 PL skorice mletej, 1/3 pohara zmaknuteho masla´

 Vsetky prisady dajte do pekarne a zapnite program cesto......
 ked cesto vykysne....
 na doske ho chvilu premieste a nechajte 10 minut odpocivat....
 cesto vyvalkajte na velkost cca 46x 53 cm a potrite roztopenym maslom...
 v miske zmiesajte 1 pohar hnedeho cukru a 2 1/2 PL skorice.....
 skoricovym cukrom posypte cesto a zrolujte do rolady ( rolovat z dlhsej strany)....
 roladu nakrajajte na 4-5 cm kusky tak, aby vam vyslo 12 ks kolacov....
 poukladajte do mensieho vymasteneho plechu nie velmi blizko pri sebe a nechame ich este pol hodinku podkysnut... pecieme na 180 stupnov 15-20 minut do hneda zbytocne nevysusame v trube....

 

 

Čo variť?

 

Kuřecí roláda

formu vyložíš peč. papírem, pokladeš angl. slaninou , na to rozložíš 3-4 ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky,můžeš je ještě rozklepat, okořeněné dle chuti, na to dáš směs asi 20 dkg strouhaného sýra a 2-3 vajce, opět ochucené dle chuti ,  hrst mraženého hrášku a proužky červ. papriky, můžeš dát i uzeninu, a přikryješ masem a slaninou co ti přečuhuje přes formu, peč něco přes půl. hodinky , nech do druhého dne vychladit ( ve formě).

Čína
kuřecí řízek,1 cibule,1 červená a 1 zelená paprika, půlka kedlubny,sójová omáčka, solamyl, pepř, sůl, pražené solené mandle ( nemusí být, ale je to s nimi lepší)
-na troše oleje zesklovatím nudličky cibule, pak přihodím proužky masa, které jsem obalila předtím v solamylu, orestuji dozlatova, přidám nudličky paprik a kedlubny, dál restuji aby zelenina byla poloměkká, zacáknu sójovou omáčkou a přidám mandle. Nakonec vmíchám do instantních nudlí, které si připravím podle návodu

 

Prsa s hermelínem
Kuřecí prsíčka naporcujeme na menší plátky, osolíme a okořeníme dle chuti (bazalka, oregano, vegeta, grilovaci kořeni...). Dno vymazaného pekáčku obložíme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, na ni naskládáme kousky masa, na maso plátky Hermelínu, cele zalijeme šlehačkou (nebo zakysanou smetanou) a pečeme, až je maso měkké.

Vepřové v karamelu
libové vepřové maso,1 lžíce cukru,1 lžíce oleje, 1 lžíce sojovky, ananasový kompot,kousek bujon. kostky,tavený sýr - stačí čtvereček apetita, máčený solamyl
- na rozpálený olej dám cukr, a když začne karamelizovat, přidám kousky osoleného a opepřeného masa a orestuji,pak podliji bujónem,přidám sójovou omáčku a dusím.Ke konci přidám sýr a po rozpuštění pokrájený ananas, ev. ten máčený solamyl, když dám více sýra, tak škrob nedávám.

Řecká stehýnka
4 kuřecí stehna,1 kg brambor,2 cibule,1 jablko,2 mrkve,4 stroužky česneku,gril. koření, 2 lžíce obyč. hořčice,kari, strouhaný sýr
-brambory, mrkev ,cibuli,jablko pokrájím na plátky,dám do pekáče, přidám pár lžic oleje, nadrobno pokrájený česnek, koření ( neměla jsem gril., tak jsem dala na steaky), hořčici a důkladně promíchám a na tuto směs dám osolená a gril. kořením a kari okořeněná stehýnka.Peču hodinu, z toho 1/2 hodinky pod alobalem, pak odkryté.

Houby po maďarsku
1/2 kg čerstvých (nebo zmrazených ) hub,máslo,1 cibule, česnek, sladkou. papriku,sůl, kečup,1/8 l sladké smetany, majoránka
-na másle zesklovatím cibuli, přidám pokrájené houby, koření a podusím ,nakonec kečup a smetanu.Četla jsem, že je to lepší, než smaženice a je to pravda

Krůtí nudličky
Krůtí maso, nebo kuřecí, 2 cibule,asi 10 dkg žampionů,1 větší rajče,rajský protlak, kari petržel, smetana
-na troše oleje zpěním cibuli, orestuji maso, po chvilce přidám pokrájené žampiony, na kostičky pokrájené rajče, kari a rajský protlak a podusím asi 15 min.Nakonec dám trochu smetany a petrželku.Dobrá je k tomu rýže, nebo široké nudle.

 

"Balkánské" kuře
Kuřecí řízky,cibule,česnek,balkánský sýr, kari, smetana
-cibuli zesklovatím na másle,přidám kostky masa, orestuji dozlatova, přidám kari,nudličky česneku a nastrouhaný balkánský sýr a po rozpuštění ještě trochu smetany.Kdo je omáčkovější, může dát celý sýr a víc smetany, ev.smetanovou záklechtku.

 

Plnené guľky zo zemiakového cesta
Čo potrebujeme: 500 g zemiakov, 1 vajce, 150 g hrubej múky,  soľ, mleté biele korenie, strúhaný muškátový oriešok,  Plnka: 175 g jemne mletého mäsa (bravčového, kuracieho, sójového, salámy, údeného), 1 cibuľa, 50 g strúhaného syra, 5 PL smotany,

 

Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme.
Ešte teplé ošúpeme a pretlačíme.
Pridáme vajce a múku.
Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme muškátový oriešok. Rýchlo vypracujeme cesto. 
Pomúčenými rukami urobíme malé placky, do ktorých dáme guličku plnky.
Urobíme guľky, ktoré varíme v slanej vode.

Hotové pokvapkáme popraženou slaninkou a posypeme udusenou kyslou kapustou.

 

Cestoviny s tuniakom 
Čo potrebujeme: 500 g cestovín (špirály, mašličky), 1 konzerva tuniaka (200 g), 1 dl oleja, cesnak, 500 g rajčín (čerstvých, zaváraných) alebo 5 dl rajčinovej šťavy, 2-3 PL kečupu, 1 konzerva šampiňónov (300 g), 1 konzerva kukurice (350 g), 150 g údeného syra,tymian, bazalka, oregano

 

Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode.
Vo väčšej panvici opražíme na oleji roztlačený cesnak, pridáme kúsky tymianu, pokrájané rajčiny, kečup, scedené šampiňóny, kukuricu.
Ochutíme koreninami a necháme prevrieť.
Na predhriatý tanier dáme cestoviny, polejeme omáčkou, pokladieme kúsky tuniaka
a všetko posypeme strúhaným syrom.

 

Rýchle cestoviny 
Čo potrebujeme: 200 g diétnej salámy , 1 konzerva šampiňónov , 150 g Nivy , smotana , trochu mlieka , olej , 1 menší pór , 2 lyžičky vegety


Cestoviny uvaríme podľa návodu.
Na oleji opražíme nakrájaný pór, salámu a šampiňóny. Pridáme rozmrvenú Nivu, smotanu, mlieko a dochutíme.
Omáčku chvíľu povaríme a premiešame s cestovinami.

 

Špagety so syrovou omáčkou 
Čo potrebujeme: 500 g špagiet, 2 syrokrémy, 25 dkg syru NIVA, 0.5 dcl oleja, 4 strúčiky cesnaku, 250 ml sladkej smotany, 250 ml mlieka


Špagety dáme uvariť do vriacej, osolenej vody, do ktorej pridáme 2 lyžice oleja.
Na rozohriatom oleji rozpustíme syrokrém, pridáme syr NIVA, zalejeme smotanou a mliekom a necháme prevariť.
Nakoniec pridáme rozpučený cesnak.
Uvarené špagety zalejeme omáčkou, premiešame a podávame

 

Tak toto ma dostalo, krásne....

           

 

Domov 

         
Upozornenie!!!! Väčšina textov a obrázkov nie sú mojím autorským dielom. Slúžia predovšetkým pre moje potreby.Ak sa niekto cíti dotknutý obsahom mojich stránok alebo je autorom niektorého diela (vie to aj korektne dokázať), nech ma kontaktuje.Túto časť odstránim.